КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ВЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ ДО ІННОВАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Каніболоцька, О. А. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті розглядається актуальна проблема формування готовності вчителів іноземних мов до інноваційної-педагогічної діяльності в умовах неперервності. Основною базою їхньої підготовки є заклади вищої освіти. Авторка досліджує умови та критерії, які визначають ефективність професійної неперервної підготовки вчителів іноземної мови. У дослідженні детально обґрунтовується роль готовності вчителів до інноваційного викладання іноземних мов у контексті вищої освіти. Виділено ключові аспекти, такі як професійна компетентність, методична майстерність та здатність адаптуватися до нових педагогічних підходів. Розкрито психологічний аспект професійної підготовки вчителів іноземної мови; акцентовано увагу на мотиваційному, пізнавально-оперативному, емоційно-вольовому, орієнтаційному, психофізіологічному, оцінювальному компонентах структури психологічної готовності. Визначено складники готовності до інноваційно-педагогічної діяльності: мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний, інтегративно-творчий, комунікативно-емпатійний, культурологічний, аналітико-рефлексивний та результативно-продуктивний. Досліджено сучасні умови та виклики, які посилюють інтенсивність формування готовності вчителів іноземної мови до інноваційно-педагогічної діяльності. Акцентовано увагу на професійному розвитку вчителів завдяки застосуванню освітніх технологій і визначено критерії ефективності цього процесу, зокрема, відкритість до інновацій у власній педагогічній діяльності, здатність до взаємодії з іншими викладачами та студентами. Результати проведеного дослідження дають змогу стверджувати, що успішне формування готовності вчителів іноземних мов до інноваційно- педагогічної діяльності виходить за межі лише технічних аспектів і вимагає комплексного підходу, ураховуючи особистісні професійні якості вчителя та особливості освітнього закладу.