ВАРІАТИВНЕ ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЯК УМОВА РЕАЛІЗАЦІЇ ТЬЮТОРИНГУ В ЗАКЛАДІ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Швець, Т. Е. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
Стаття містить короткий аналіз сутності поняття «варіативне відкрите освітнє середовище». Використано такі методи дослідження: вивчення, аналіз та узагальнення науково-педагогічних джерел із метою обґрунтування однієї з умов упровадження тьюторингу в закладах загальної середньої освіти. Проаналізовано поняття «освітнє середовище», «варіативне освітнє середовище», «відкрите освітнє середовище». На основі аналізу наукових доробок українських учених визначено основні характерні риси варіативного відкритого освітнього середовища в контексті тьюторської діяльності у закладі загальної середньої освіти та досліджено його компоненти. Подано характеристику варіативності та відкритості освітнього середовища як умови реалізації тьюторського підходу, що передбачає індивідуалізацію та персоналізацію освітнього процесу. Автор акцентує увагу на таких характеристиках освітнього середовища, як гнучкість, відкритість та мобільність. Автор виокремлює такі складники відкритого варіативного освітнього середовища, що забезпечують реалізацію тьюторингу: просторово-предметний компонент, комунікативний компонент, соціально-суб’єктний компонент та технологічний компонент. Зазначено, що просторово-предметний компонент забезпечує суб’єктам тьюторського процесу можливість задоволення їхньої потреби у персоналізованому просторі; комунікативний компонент – реалізацію принципів педагогіки партнерства; соціальний компонент забезпечує суб’єкт-суб’єктний характер взаємодії; технологічний компонент передбачає варіативність змісту, форм, методів, способів, технологій реалізації тьюторської діяльності.