РІВНІ ВОЛОДІННЯ ІНОЗЕМНИМИ МОВАМИ ЗДОБУВАЧАМИ ОСВІТИ В КОНТЕКСТІ ЛІНГВООСВІТНІХ ПРОЦЕСІВ У ЄВРОПІ - Сніжко, Н. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
Статтю присвячено аналізу загальноєвропейських стандартів у професійно-орієнтованому викладанні/навчанні іноземних мов. На даному етапі розвитку українського суспільства є потреба у фахівцях, які володіють іноземними мовами у своїй професійній діяльності. Цим зумовлена необхідність формування іншомовної компетенції студентів, які навчаються на немовних спеціальностях, зокрема майбутніх інженерів. Зазначено, що наявність у фахівців відповідної іншомовної комунікативної компетентності передбачена у Національній рамці кваліфікацій України. У статті розглядаються європейські освітні стандарти у галузі іншомовного навчання в процесі їх розвитку. Зазначено, що сьогодні у Європі існують різноманітні підходи до виділення рівнів володіння іноземною мовою. Розглядаються модель порогових рівнів (threshold levels), модульна система професійно орієнтованого навчання іноземної мови (VOLL), Дублінська шкала професійних рівнів оволодіння іноземною мовою, Європейський мовний портфель (ELP), шкала рівнів, запропонована упорядниками загальноєвропейського документа «Загальноєвропейська компетенція володіння іноземною мовою» (CEFR). Сформульовано принципи, покладені в основу цих моделей, їхні цілі, принципи технології їх застосування. Наголошено, що під час створення шкали рівнів володіння іноземною мовою важливим є не лише опис самих рівнів, а й розроблення параметрів їх виділення. Наведено таблицю співвіднесеності різних систем оцінки рівнів володіння іноземною мовою. Підкреслено, що різні шкали мають відмінності в назвах і в дескрипторах, але їхньою загальною властивістю є опис рівнів компетенцій студентів у термінах умінь та можливостей. Зазначено, що жодна зі шкал не може бути універсальним вимірювачем іншомовної компетенції. Проте найпоширенішою шкалою оцінки рівнів володіння іноземною мовою є CEFR завдяки її придатності для всіх іноземних мов, націленості на практичне оволодіння мовою через покладений до її основи діяльнісний підхід у навчанні, відображенні інтересів різних професійних і вікових груп студентів. Зазначено, що в Україні потребує вирішення проблема стандартизації іншомовної освіти з урахуванням європейських шкал рівнів іншомовної компетенції.