ВИКОРИСТАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ РЕСУРСІВ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ - Деньга, О. А.; Сидоренко, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У пропонованій статті презентовано та проаналізовано особливості застосування мультимедіа (зокрема мультфільмів) під час формування іншомовної комунікативної компетенції у процесі навчання української мови іноземних студентів. У практиці навчання української мови іноземців використання мультимедійних ресурсів є досить актуальним, оскільки уможливлює створення моделі, максимально наближеної до дійсності; сприяє глибокому ознайомленню іноземних студентів зі звичаями, суспільним життям українців; занурення їх в автентичне українське мовне оточення за допомогою аудіовізуальних засобів. Перегляд мультфільмів є невід’ємним компонентом вивчення іноземної мови, сприяє розвитку навичок аудіювання та збагаченню словникового запасу. Кожен урок іноземної мови – це досвід міжкультурного спілкування, адже кожне іншомовне слово відображає чужий світ і чужу ментальність. У процесі вивчення української мови як іноземної доцільно використовувати мультимедійні технології, особливо анімаційні фільми, які дають змогу зберегти емоційну та інтелектуальну цілісність, краще забезпечити формування іншомовної комунікативної компетенції студентів, сприяти їх навчанню, розвитку індивідуального мислення. Мультфільми доцільно використовувати на комбінованих заняттях для розширення знань, умінь і навичок та розвитку мовлення. Конкретний спосіб реалізації залежить від рівня підготовки групи та визначеної мети заняття. Спочатку метою перегляду мультфільмів є забезпечення сприятливих емоційних умов та зняття напруження. За умови володіння мовою на рівнях В1, В2 після перегляду мультфільмів доцільним буде проведення рольової гри за сюжетною ситуацією чи організація обговорення побаченого з висловленням власної думки. У пропонованій статті ми надали методичні рекомендації щодо використання аудіовізуальних засобів на різних етапах вивчення української мови. Використання мультимедійних засобів у вивченні української мови як іноземної суттєво підвищує зацікавленість студентів і впливає на краще засвоєння і запам’ятовування лексичного матеріалу.