ОСОБЛИВОСТІ НАВЧАННЯ КОЛОРОНІМІВ НА РІЗНИХ РІВНЯХ ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Соловйова, О. В.; Чорна, Ю. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
Стаття присвячена особливостям навчання колоронімів на різних рівнях вивчення іноземної мови в закладах вищої освіти. У статті зазначається, що колір – це важливий елемент природи, який впливає на результат сприйняття людиною зовнішнього світу. Представлено аналіз термінів на позначення кольору на сучасному етапі. Окремо надано визначення терміну «колоронім» і зазначено, що це визначення є найбільш влучним для передачі емоційного та ментального стану людини, її рис характеру, соціальних і культурних аспектів життя. Досліджуються три групи колоронімів за значенням: початкове, розширене й абстрактне значення. У статті зазначається, що більшість прикметників на позначення кольору представлені іменниками, які означають продукти харчування, матеріали, рослини, тварин, птахів, природні явища. Зазначається, що навчання лексики кольорів – це не лише розпізнавання; це шлях до захоплюючого вивчення мови, який пропонує можливості практикувати граматику, розширювати словниковий запас і вести змістовні бесіди. Окрема увага приділена особливостям навчання колоронімів у студентів з різним рівнем знання іноземної мови в закладах вищої освіти. Вказується на те, що на початковому етапі потрібно ознайомити студентів з вимовою та написанням основних кольорів і використовувати візуальні матеріали, як-от кольорові картки, реальні об’єкти або навіть презентації, щоб ефективно пов’язувати кольори з їхніми назвами. У роботі зі студентами середнього рівня потрібно розширювати їхні мовні навички, водночас заглиблюватись у тонкощі сприйняття кольорів. На цьому етапі навчання потрібно розробити сценарії рольових ігор, які вимагають від студентів вирішення проблем, пов’язаних із кольором. На просунутому рівні студенти вже мають добре розуміння кольорової лексики та можуть досліджувати складні концепції, пов’язані з кольором. На цьому етапі потрібні заходи та дискусії, що спонукають до роздумів і сприяють критичному мисленню студентів. У статті зазначено, що під час навчання лексики кольорів викладачеві необхідно вибирати найбільш ефективний метод відповідно до поставлених цілей і брати до уваги рівень володіння мовою студентів і завдання, поставлені перед студентами, особливо якщо вони вивчають іноземну мову для спеціальних цілей.