ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ПРОЦЕСУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Халло, О. Є. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У статті здійснено аналіз проблеми педагогічного супроводу майбутніх фахівців медичної галузі. Основна увага зосереджується на розкритті сутності поняття «педагогічний супровід» та його місці в професійній підготовці майбутніх фахівців медичної галузі. З’ясовано, що супровід – це форма здійснення пролонгованої психолого-педагогічної допомоги майбутнім медичним працівникам; пошук їх прихованих ресурсів та зростання а цій основі професійної відповідальності та система підтримки й допомоги майбутньому фахівцю в освітньому середовищі ЗВО. У наукових дослідженнях педагогічний супровід розглядається як допомога здобувачам вищої освіти виявляти та вибирати платформи для свого розвитку, створення умов для успішного зростання у професійному розвитку. Під педагогічним супроводом майбутніх фахівців медичної галузі розуміємо цілісну системно та методично організовану викладачем діяльність студента, в процесі якої створюються педагогічні умови навчання та розвитку кожного здобувача в освітньому середовищі ЗВО. Встановлено, що педагогічний супровід передбачає створення базової системи психолого-педагогічних і методичних знань, умінь і навичок, що дають змогу кваліфіковано вирішувати професійні проблеми. Визначено, що педагогічний супровід підготовки майбутнього медичного працівника є організованою діяльністю, яка за допомогою різноманітних форм, засобів та відповідних педагогічних умов спрямована на навчання кожного здобувача освіти. Розглянуто проблему формування особистісно-професійної та власної відповідальності майбутнього медичного працівника в освітньому середовищі закладу вищої освіти та професійній діяльності. Доведено, що педагогічний супровід процесу підготовки майбутніх фахівців медичної галузі до професійної діяльності передбачає створення базової системи психолого-педагогічних і методичних знань, умінь і навичок, які дають змогу кваліфіковано вирішувати професійні проблеми.