ЗНАЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ - Махнуша, С. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У цій науковій статті автор презентує своє дослідження на тему «Роль іноземної мови в професії працівників громадського харчування та використання інформаційно-комунікаційних технологій у формуванні знань працівників цієї сфери». Актуальність дослідження пояснюється важливістю різноманітних закладів громадського харчування в сучасному житті (серед яких обідні, їдальні, ресторани для гурманів, ресторани на винос, стейк-хауси, ресторани швидкого харчування, кейтерингові служби, кафе-бари, фудтраки, ресторани самообслуговування й інші) та важливістю знання іноземної мови для працівників цієї сфери (серед яких офіціанти, соусники, кондитери, су-шефи, шеф-кухарі, винні офіціанти, барники, бармени, хости й інші) для вирішення різних ситуацій із клієнтами (серед яких спілкування з клієнтом, спілкування з клієнтом телефоном, зустріч гостей, прийняття замовлення з назвами основних страв у меню й обговорення меню, розрахунок гостей, прощання, конфлікти з клієнтами, кухонні обстановки та зберігання продуктів, знання англійської мови для проходження співбесіди в ресторанній сфері й інше). Метою статті є з’ясування ролі та значення іноземної мови в професії працівників громадського харчування та її використання у вирішенні різноманітних проблем під час спілкування зі споживачами та клієнтами закладів громадського харчування й використання інформаційно-комунікаційних технологій у формуванні таких знань. Основними завданнями статті є огляд основних типів підприємств громадського харчування, основних типів працівників зазначених закладів; огляд основних видів проблем, які доводиться вирішувати цим працівникам, зокрема англійською мовою, під час спілкування зі споживачами та клієнтами закладів громадського харчування, дослідження ролі інформаційно-комунікаційних технологій для формування знань англійської мови для цієї сфери. У статті доведено, що англійська мова є надзвичайно важливою у роботі персоналу закладів громадського харчування, проаналізовано роль ІКТ у формуванні цих знань і основні види вправ, які для цього використовуються. Окремі результати дослідження доводять, що знання англійської мови потрібне працівникам громадського харчування, а сучасні ІКТ допомагають сформувати ці знання.