ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ МОТИВАЦІЙНОГО КОМПОНЕНТА ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ЛОГОПЕДІВ ДО РОБОТИ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Соха, Н. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
Статтю присвячено теоретичному аналізу наукових досліджень мотиваційного компонента психологічної готовності майбутніх логопедів до роботи в інклюзивному освітньому середовищі. Актуальність дослідження зумовлена сучасними тенденціями розвитку освітньої системи підготовки кваліфікованого спеціаліста у сфері спеціальної та інклюзивної освіти й особливостями професійної діяльності. Автором визначено такі ключові поняття теми дослідження, як «мотивація», «мотиваційна сфера», «мотиваційно-ціннісна сфера», «психологічна готовність», «мотиваційний компонент психологічної готовності». На основі теоретичного аналізу наукових джерел установлено, що проблема осмислення мотивації пройшла крізь призму низки психологічних теорій, як-от: гуманістична теорія, когнітивізм, теорія соціальних потреб тощо і стала предметом дослідження у світовій та вітчизняній науці. Встановлено, що мотивація впливає на психічну саморегуляцію поведінки та включає певну сукупність мотивів і спонукань, які визначають спрямованість, зміст та характер діяльності людини, а також її поведінку. Визначено, що мотивація є рушійною силою дії, яка являє собою низку сукупностей факторів, котрі викликають активність особистості, спрямовують її на досягнення цілей і підтримують її в цьому процесі, що мотиваційна сфера відіграє ключову роль у формуванні професійної компетентності здобувачів вищої освіти. Сучасні вимоги до рівня професійної підготовки майбутніх логопедів вимагають розширення набору якостей, якими мають володіти фахівці, особливо в умовах інклюзивного навчання. Саме мотивація стає одним з основоположних складників для досягнення професійного успіху та особистісної реалізації в обраній сфері діяльності. Мотивація тісно пов’язана з ціннісними орієнтирами особистості та входить у структуру психологічної готовності особистості до здійснення професійної діяльності. На основі взаємопов’язаних чинників також з’ясовано, що сутність психологічної готовності можна розглядати з різних аспектів, у тому числі з позицій розуміння певних поведінкових особливостей, емоційного стану, усвідомлення спонукань, мотивів поведінки, прагнень і ціннісних орієнтацій дітей з особливими освітніми потребами (ООП).