КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ПРОЄКТУВАННЯ КОНСАЛТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Драгунова, В. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У статті розкрито концептуальну модель і технологію проєктування консалтингової діяльності в закладі вищої освіти в умовах невизначеності. Обґрунтовано, що використання концептуальної моделі та технології проєктування консалтингової діяльності у ЗВО може бути доцільним і сприяти суб’єкту систематично й послідовно набувати знання, навички та компетенції. Розкрито, що характерною особливістю консалтингово-зорієнтованих управлінських впливів є цілеспрямованість для узгодженості взаємодії об’єктів управління. На основі сутнісної характеристики управління обґрунтовано методологічні основи проєктування консалтингової діяльності в ЗВО в умовах невизначеності. Розкрито теоретичне обґрунтування концепції системи й доведено, що теорія органічно поєднується з практикою. Аргументовано, що концепція системи повинна включати методологічний, теоретичний, технологічний концепти. У статті представлено розроблену авторську концептуальну модель проєктування консалтингової діяльності в закладі вищої освіти, яка розкриває структуру змодельованої системи управління консалтинговою діяльністю в її причинно-наслідкових зв’язках і властивості елементів. Описано характеристику провідних блоків концептуальної моделі. Розкрито технологію проєктування консалтингової діяльності в закладі вищої освіти в умовах невизначеності. Складовість та етапність процесу проєктування консалтингової діяльності у ЗВО встановлюють саму структуру технології, яку визначають безпосередньо на основі сутності проєктування як процесу, що відбувається протягом різних за тривалістю, але завершених проміжків часу, котрі впливають на управлінський процес ЗВО. Це дає змогу виокремити послідовність кроків, з’ясувати їх сутність, зміст, особливості. У статті розглянуто труднощі й суперечності, притаманні становленню інформаційно-консультативного середовища закладу вищої освіти та розвитку консалтингової діяльності в освітній галузі.