ВИХОВАННЯ НАЦІОНАЛЬНО СВІДОМОЇ ОСОБИСТОСТІ НА ЗАНЯТТЯХ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ - Штепа, О. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У статті розглядається проблема національно-патріотичного виховання молоді в сучасному українському суспільстві. Зростання уваги до цього питання зумовлене ситуацією в молодіжному середовищі, що потребує формування громадянських і патріотичних цінностей у майбутніх поколінь. Виховання молоді як майбутніх громадян, які незабаром будуть виконувати соціально значущі ролі та впливати на розвиток країни, є важливою складовою частиною забезпечення стабільного та успішного майбутнього держави. Проаналізовано роль національних і моральних цінностей, які сприяють гармонійному розвитку особистості, формують почуття відповідальності перед суспільством та стимулюють до активної громадянської позиції. Значну увагу приділено застосуванню сучасних технологій у процесі викладання української мови та літератури, що дозволяє зробити освітній процес більш інтерактивним і цікавим для молоді, сприяє підвищенню їх залученості та зацікавленості в темі патріотизму. Обговорюються також ефективні методи педагогічного впливу на формування моральних якостей молоді, зокрема толерантність, відповідальність, повага до державних символів і готовність захищати інтереси своєї країни. Акцентується на важливості комплексного підходу до патріотичного виховання здобувачів освіти, який поєднує традиційні та інноваційні педагогічні практики. У статті висвітлено актуальність національно-патріотичного виховання молоді в контексті повномасштабного вторгнення рф в Україну. Наголошується на важливості активної громадянської позиції здобувачів освіти для забезпечення майбутнього держави в умовах війни. Розглянуто національно-патріотичне виховання як засіб зміцнення національної ідентичності, формування моральних цінностей та підвищення солідарності серед здобувачів освіти.