СТВОРЕННЯ РОЗВИВАЛЬНОГО МОВЛЕННЄВОГО СЕРЕДОВИЩА ЯК ПЕДАГОГІЧНА УМОВА ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНО-МОВЛЕННЄВОЇ ОСОБИСТОСТІ ДІТЕЙ ПЕРЕДШКІЛЬНОГО ВІКУ - Мигуля, В. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У статті розглянуто розвивальне мовленнєве середовище як одну з основних педагогічних умов формування національно-мовленнєвої особистості дитини передшкільного віку й особливості створення спеціального розвивального середовища. Проаналізовано основні підходи та поняття створення розвивального середовища в закладах дошкільної освіти (ЗДО). У дослідженні розвивальне мовленнєве середовище ЗДО визначено як багатовимірну систему, яка знаходиться в постійному розвиткові, динаміці і змінюється в залежності від рівня розвитку дошкільника, тим самим допомагаючи дитині освоювати всі необхідні вікові завдання, виховати особистість, яка володіє рідною мовою, вміє висловлювати власну думку, має сформовані мовленнєві знання, вміння, навички та власну світоглядну позицію стосовно національного життя. У статті розглянуто основні засади побудови розвивального мовленнєвого середовища в ЗДО, компоненти організації розвивального середовища в ЗДО, теоретично обґрунтовано властивості створення розвивального середовища і забезпечення його результативності. Проаналізовано підходи та трактування відомих українських і зарубіжних науковців стосовно проблеми розвивального мовленнєвого середовища. Основним складником розвивального середовища є об’єднання спільної роботи, партнерської взаємодії педагогів, вихованців та батьків. Разом із тим важливо відзначити, що кожен учасник освітнього процесу (педагоги, діти, батьки) є водночас активним учасником організації розвивального мовленнєвого середовища в життєвому просторі дошкільника. Акцентовано на тому, що мовленнєве розвивальне середовище залежить від виду програми і мети, яку ставить перед собою створене розвивальне середовище. Визначено поняття «мовленнєве середовище», виокремлено його компоненти. Обґрунтовано, що організація розвивального середовища в умовах ЗДО – важливий напрям роботи дошкільного закладу, що забезпечує ефективне розв’язання освітніх завдань і розвиток національно-мовленнєвої особистості.