ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ТЬЮТОРСТВА ТА МЕНТОРСТВА В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ АВСТРІЇ - Іваницька, О. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2024)
У статті описано особливості реалізації тьюторства та менторства в закладах вищої освіти Австрії. Окреслено практичні кейси реалізації тьюторства та менторства в австрійських ЗВО. Проведено порівняльний аналіз функціонування тьюторства та менторства в різних австрійських університетах. Охарактеризовано види й форми тьюторства та менторства у ЗВО Австрії, обґрунтовано їх позитивний вплив як додаткової підтримки студентів у ЗВО. Доведено, що політика вищої освіти Австрії спрямована на підвищення академічної успішності, забезпечення рівних можливостей для всіх, прозорість, створення комфортних умов для навчання. Вживаються заходи для підвищення якості та доступності інформаційних матеріалів, а також підвищення сумісності з іншими сферами життя. Важливі нововведення є результатом багатьох реформ. Австрійські університети приділяють велику увагу якості викладання та навчання, розробленню стратегії інтернаціоналізації, цифровій грамотності та соціальній інтеграції. Акцентовано увагу на тому, що схеми тьюторства та менторства особливо поширені в технічних університетах, зокрема на інженерних спеціальностях. Водночас схеми тьюторства та менторства для здобувачів освіти першого семестру, для іноземних студентів, для здобувачів з обмеженими можливостями, для студентів, які працюють над індивідуальними проєктами, однаково потрібні та використовуються в технічних та класичних університетах і на різних спеціальностях. Зазначено, що в межах стратегічного планування державних університетів Австрійський національний план розвитку допомагає регулювати систему вищої освіти в Австрії. Оскільки університети створюють суспільство, засноване на знаннях, вони є одними з ключових стратегічних інститутів. Основна увага приділяється як якості, так і створенню належних умов для навчання впродовж життя. Сприяння мобільності здобувачів вищої освіти і викладачів робить значний внесок в інтернаціоналізацію. Існують також ефективні варіанти підтримки молодих дослідників під час отримання докторської освіти у TU Wien. Вони можуть практикувати 4 семінари з наукового письма, часу та самоуправління, можливостей для планування кар’єри і можливостей після закінчення аспірантури.