ОГЛЯД НАЦІОНАЛЬНИХ ТА МІЖНАРОДНИХ ПІДХОДІВ ДО ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ: ІСНУЮЧІ МОДЕЛІ ПІДГОТОВКИ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ - Богуславський, В. В.; Бачинська, Н. В.; Петрушин, Д. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
На сучасному етапі для багатьох країн глобальна безпека є пріоритетною, тому питання дієвої та кваліфікованої підготовки майбутніх співробітників сектору безпеки та оборони набуває вирішального значення. У роботі здійснено аналітичний огляд та порівняльна характеристика національних та міжнародних підходів до підготовки майбутніх фахівців сектору безпеки та оборони, виявлені ключові особливості, переваги та недоліки існуючих можливостей підготовки в Україні та за кордоном з урахуванням специфіки навчання курсантів для забезпечення національної безпеки.Здійснено дослідження міжнародного досвіду підготовки майбутніх співробітників в країнах Європи, США, НАТО та інших держав. Надано порівняльну характеристику національних та міжнародних підходів до підготовки майбутніх фахівців, виявлення сильних і слабких сторін кожної моделі. Представлено особливості адаптації міжнародних підходів до української системи підготовки майбутніх співробітників цієї галузі.Розроблено та наведено рекомендації щодо покращення національної системи підготовки співробітників сектору безпеки та оборони на основі міжнародного досвіду. Аналіз показав, що національна та міжнародні моделі підготовки майбутніх фахівців мають спільні риси, а саме розвиток спеціалізованих навичок в обраній галузі, орієнтацію на підготовку до роботи в багатонаціональних командах, тренування з оперативного реагування на гібридні загрози. Вдосконалення підготовки майбутніх фахівців цієї галузі в Україні потребує впровадження найкращих міжнародних практик з урахуванням національних специфічних аспектів для підвищення ефективності підготовки та створення мобільної та готової до сучасних викликів системи.