МЕТОД АСОЦІАЦІЙ У РОЗВИТКУ АБСТРАКТНО-ЛОГІЧНОГО ТА КРЕАТИВНОГО МИСЛЕННЯ ПРИ НАВЧАННІ ІНОЗЕМНІЙ МОВІ - Сіденко, Н. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті розглянуто актуальність методу асоціацій у формуванні креативного та абстрактно-логічного мислення при навчанні іноземній мові. Підіймається питання про нові, нестандартні підходи в освітньому процесі, зокрема навчанні іноземній мові як складовій професійної підготовки. У світлі окресленої проблеми важливим постає формування креативного та абстрактно-логічного мислення методом асоціацій. На основі узагальненого досвіду у цій ділянці проблему ширшого розуміння та застосування методу асоціацій як засобу розвитку креативного мислення окреслено як головну. За мету дослідження визначено доведення ефективності методу асоціацій у розвитку креативності та логічності мислення. Наголошено на важливості визначення самого поняття асоціацій та встановлення критеріїв їх класифікації. Асоціації формуються за подібністю, контрастом і суміжністю у просторі та часі, складаючи підклас простих або механічних. Інший підклас – це логічні асоціації, які відображують родовидові та причинно- наслідкові відношення. Ті асоціації, що з’являються у людей в силу набутого загальнолюдського або соціального досвіду, визначаються суб’єктивними. Окрім зазначених критеріїв класифікації асоціацій, таких як принцип формування, ґенеза розвитку, наявність абстрагування, пропонується додати критерій відношення до мови з огляду на предмет вивчення. Зазначено, що за цим критерієм асоціації групуються на мовні та позамовні. Для ілюстрації гнучкості методу асоціацій у розвитку абстрактно-логічного та креативного мислення наведені приклади з навчально-методичних розробок. Особливу увагу зосереджено на тому факті, що основною ознакою креативного мислення є нестандартність рішень, у прийнятті яких асоціації відіграють значну роль. Наголошено на суть методу асоціацій як стимулювання різного роду асоціацій.Результатом дослідження став висновок про те, що метод асоціацій вирішує комплексні цілі у викладанні іноземної мови. Він тренує студентів сприймати і моделювати креативні нестандартні ідеї.