ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ У НАВЧАННІ ЗУБНИХ ТЕХНІКІВ: ЗНАЧУЩІСТЬ ВИВЧЕННЯ БІОСУМІСНИХ МАТЕРІАЛІВ - Нелюба, Р. О.; Мазін, В. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Стаття присвячена дослідженню значущості вивчення біосумісних матеріалів у підготовці зубних техніків. У статті розглядається важливість застосування сучасних матеріалів, які забезпечують оптимальну функціональність, довговічність і безпечність стоматологічних реставрацій. Проаналізовано сучасні підходи до навчання зубних техніків у різних країнах, що демонструють ефективність інтеграції біосумісних матеріалів у навчальний процес.Доведено, що використання діоксиду цирконію, склокераміки, полімерів та композитів значно покращує якість ортопедичних конструкцій, знижує ризики ускладнень, таких як алергічні реакції чи запальні процеси, а також сприяє підвищенню комфорту пацієнтів. Визначено ключові характеристики цих матеріалів, серед яких висока – механічна міцність, стійкість до стирання, біологічна інертність, естетична відповідність природним зубам. Підкреслено, що впровадження біосумісних матеріалів дозволяє значно підвищити довговічність стоматологічних реставрацій.Розглянуто сучасні освітні підходи, які включають вивчення фізико- хімічних властивостей біосумісних матеріалів, використання цифрових технологій, 3D-друку, CAD/CAM-систем. Визначено, що застосування симуляційних методів у навчальному процесі сприяє підвищенню рівня підготовки майбутніх фахівців. Обґрунтовано необхідність оновлення навчальних програм відповідно до сучасних вимог ринку стоматологічних послуг та інноваційних матеріалів.Проаналізовано основні виклики, що супроводжують впровадження біосумісних матеріалів у стоматологічну практику, серед яких – їхня висока вартість, необхідність використання складного обладнання та технологічна складність обробки. Наголошено на важливості безперервного професійного розвитку зубних техніків, що включає опанування сучасних методів моделювання, вдосконалення навичок роботи з інноваційними матеріалами, підвищення компетенцій у цифровому моделюванні стоматологічних конструкцій.Запропоновано перспективні підходи до підготовки зубних техніків, які базуються на міждисциплінарному підході, використанні практичних кейсів та інтеграції новітніх технологій у навчальний процес. Визначено, що така система освіти сприятиме формуванню висококваліфікованих фахівців, здатних працювати з інноваційними матеріалами та відповідати сучасним вимогам стоматологічної галузі.