РОБОТА НАД ВИСТАВОЮ У ЖАНРІ КАЗКИ ЯК СПОСІБ НАПРАЦЮВАННЯ ВЕРБАЛЬНИХ І НЕВЕРБАЛЬНИХ НАВИЧОК ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ МАЙБУТНЬОГО АКТОРА - Стадніченко, Н. В.; Соколовська, Н. П.; Гончаров, В. М.; Квєтков, М. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті науково обгрунтовано сутність професійної діяльності актора як однієї з форм спілкування у соціумі. Автори зосереджують увагу на важливості оволодіння майбутнім актором вербальними і невербальними засобами професійного спілкування. Також у статті підкреслюється необхідність налагодження взаємодії актора з глядачем як головним об’єктом уваги упродовж демонстрації твору театрального мистецтва – вистави. Автори доводять, що в процесі фахової підготовки здобувач вищої освіти – майбутній актор – має опанувати навички комунікації з будь-якими соціальними та віковими групами. Аналізуючи систему підготовки майбутнього актора до професійної діяльності, автори статті доводять необхідність уточнення методів і засобів професійної підготовки, узгодження її змісту і форми шляхом здійснення постановки вистави у жанрі казки. Робота над створенням вистави для дітей на третьому році навчання сприяє об’єднанню педагогічних і творчих зусиль викладачів фахових дисциплін «Майстерність актора», «Сценічна мова», «Сценічний рух». Спільна робота над виставою надає можливість уточнити продуктивність використання у процесі професійної підготовки тих чи інших прийомів для розкриття творчого потенціалу майбутнього актора. Колективна робота, на думку авторів, забезпечує можливість застосування більш широкого спектру педагогічних і творчих прийомів у процесі фахової підготовки. Майбутній актор завдяки участі у створенні вистави в якості виконавця та учасника постановчого процесу має змогу перевірити на практиці власний рівень оволодіння вербальними і невербальними засобами сценічної взаємодії. Автори статті висловлюють переконання, що робота над виставою у жанрі казки в процесі фахової підготовки актора позитивно впливає на формування необхідних фахових компетентностей.