КОМПЕТЕНТНІСТЬ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ: НОРМАТИВНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ - Шевченко, Н. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Статтю присвячено аналізу компетентності керівника закладу загальної середньої освіти з огляду на нормативні вимоги законодавства України у сфері освіти та трудових функцій, визначених у професійному стандарті «Керівник (директор) закладу загальної середньої освіти». Перед освітою повсякчас постають значні виклики у досягненні її якості та у формуванні спільних вимог до діяльності закладів освіти, їх керівників та педагогічних працівників – як частини системи забезпечення якості освіти. Оскільки керівник закладу загальної середньої освіти, рівень його професійної компетентності є ключовим чинником у забезпеченні якості освіти, нові вимоги до результатів діяльності закладу зумовлюють необхідність встановлення чітких критеріїв і показників діяльності його керівника.Здійснено зіставлення трудових функцій та професійних компетентностей керівника закладу загальної середньої освіти, поданих у професійному стандарті, із переліком його прав та обов’язків, визначених у статті 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту» та встановлено, що нормативно-функціональний підхід до компетентності керівника закладу загальної середньої освіти відображає комплексні вимоги до діяльності керівника з точки зору когнітивної складової, діяльнісного, аксіологічного та комунікаційного підходів.Розглянуто потенційні можливості використання змісту професійного стандарту керівника закладу загальної середньої освіти для різних цільових аудиторій: засновника закладу, суб’єктів підвищення кваліфікації, самих керівників закладів загальної середньої освіти. Акцентовано на важливості змісту і процесу підвищення кваліфікації керівника закладу загальної середньої освіти, оскільки підвищення кваліфікації є єдиним обов’язковим майданчиком для формування необхідної для виконання трудової діяльності управлінця сукупності знань, умінь і навичок.