ЕМПІРИЧНИЙ АНАЛІЗ ВІЗІЇ ПЕДАГОГІВ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ ЩОДО СТАНУ ТА ПЕРСПЕКТИВ STEM-ОСВІТИ - Фролов, Д. О.; Гаращенко, А. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті представлено емпіричний аналіз сприйняття вчителями природничих дисциплін Запорізької області стану та перспектив STEM-освіти. Дослідження проводилося із січня 2024 по березень 2025 р. методом дистанційного анкетування через Google Forms, охопивши 113 учителів закладів загальної середньої освіти під час підвищення кваліфікації у Запорізькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.Анкета охоплювала три блоки: демографічні характеристики та умови роботи вчителів, стан STEM-освіти та її функціонування в особливих умовах включно з воєнним періодом. Дані оброблено у Microsoft Excel. Результати показують високий рівень обізнаності вчителів щодо STEM-концепції, 81,4% інтегрують елементи або мініпроєкти STEM в освітній процес. Водночас активна участь у шкільних та позашкільних STEM-заходах залишається обмеженою (41,6% та 30,1% відповідно).Учителі відзначають позитивний вплив STEM-освіти на зацікавленість учнів, комплексне пізнання природних явищ та розвиток загальних компетентностей. Разом із тим задоволеність матеріальною базою та підтримкою держави низька, лише 18,8% повністю задоволені.Гендерний склад вибірки сильно асиметричний (87,1% жінок), а вік, місце проживання та спеціалізація впливають незначно. Виявлено два ключові тренди: великий потенціал STEM у підвищенні якості природничої освіти та повільне накопичення дидактичного матеріалу і ресурсів. Результати підкреслюють необхідність розвитку STEM-інфраструктури, підготовки вчителів та міждисциплінарної інтеграції для поліпшення навчальних результатів і реалізації Концепції Нової української школи. Отримані дані можуть бути корисні для освітньої політики та практики в Україні та подібних контекстах у світі.