СУТНІСТЬ ПОЛІКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ - Голованова, Т. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
У статті представлено теоретичний підхід до поняття «полікультурна освіта». Зазначено актуальність та ризики полікультурної освіти в сучасних політичних, соціальних, культурних та економічних умовах українського суспільства. Теоретичні основи полікультурної освіти та зміст ключових понять розкриваються через концепти: освіта, культура, цінності, толерантність, міжкультурний діалог, різноманітність, культурний плюралізм. Підкреслюється, що мультикультурна освіта відкидає расизм та інші форми дискримінації в школах та суспільстві. Мультикультурна освіта стосується визнання цінностей, способу життя та символічних уявлень. Мультикультуралізм став загальною парадигмою розвитку навчальних програм на всіх рівнях освіти в США та Канаді. В Україні завдання полікультурної освіти вирішуються через етнічне виховання, громадянську, патріотичну, лінгвістичну та мовну освіту. Зазначається, що прийняття мультикультурної моделі освіти покладає серйозні зобов’язання на систему освіти і вимагатиме адаптації до нових високих норм та стандартів. Оскільки мультикультуралізм передбачає підтримку та збереження різноманіття, він повинен бути збалансований іншими заходами, спрямованими на досягнення національної консолідації. Перспективним напрямом є інтегративний підхід до взаємодії полікультурного, патріотичного, громадянського та гендерного виховання студентської молоді.