ЕМОЦІЙНА КУЛЬТУРА ЯК ПЕДАГОГІЧНИЙ ФЕНОМЕН: ПІДХОДИ, ПОНЯТТЯ, СТРУКТУРА - Чумакова, А. А. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
У статті розглянуто емоційну культуру як педагогічний феномен: підходи до визначення поняття та її структури. Актуальність обумовлено наявністю в науково-теоретичній літературі та педагогічній практиці багатьох різних думок, поглядів та переконань щодо цього питання. Нами визначено найсуттєвіші підходи, які впливають на визначення поняття емоційної культури особистості: особистісний та діяльнісний. Позначено, що змістовно емоційна культура розглядається як цілісна система із багатьма складовими. Їх кількість, якість та ієрархічна послідовність визначається науковцями залежно від пріоритетів дослідження, аспекту, мети та завдань. При цьому наголошується, що кожна складова, маючи власну спрямованість та специфіку, обов’язково співвідноситься і взаємодіє з усіма іншими, втілюючи багатогранність та багатовекторність діади «людина – емоції».