ДИТИНОЦЕНТРОВАНЕ СУСПІЛЬСТВО ПОЧАТКУ ХХІ ст.: ПАРАДОКСИ РОЗВИТКУ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ - Кирилюк, Г. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
Автором констатовано існування парадоксів розвитку та функціонування дитиноцентрованого суспільства початку ХХІ ст. як специфічного культурно-історичного типу побутування поколінь. Серед іншого виявлено наступні протиріччя: одночасне існування дитиноцентризму та інфантициду; стратифікація дитинства в Україні; декламування принципів гуманізації освітнього простору на тлі «педагогічного насильства»; проблематичність виховання і переоцінки досвіду минулих виховних стратегій; існування в суспільній свідомості уявлень про дітей як про економічно вигідне/престижне або ж невигідне «придбання» та ін.