РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ В ПРОЦЕСІ РОЗРОБКИ АЙДЕНТИКИ МАЙБУТНІМИ ФАХІВЦЯМИ З ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - Козелець, Т. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
Статтю присвячено визначенню та обґрунтуванню розвитку критичного мислення у навчальному процесі при розробці айдентики майбутніми фахівцями з графічного дизайну. Визначено, що сучасна дизайн-освіта має стати фундаментом вдосконалення та розвитку критичного мислення молодого фахівця та сприяти вихованню інтелекту творчої та незалежної особистості. Розглянуто особливості підготовки фахівців з графічного дизайну. Установлено, що проблематика розвитку критичного мислення є актуальним питанням, особливо в інформаційно насиченому освітньому просторі, що постійно змінюється й трансформується. Попит на фахівців з графічного дизайну дає поштовх для вдосконалення підходів до підготовки молодих фахівців з дизайну, що мають бути конкурентоспроможні, здатні втілювати оригінальні ідеї, критично мислити, приймати нестандартні рішення. Виявлено специфіку діяльності графічного дизайнера. Наголошується на тому, що практичне завдання зі створення фірмового стилю має вагоме значення в процесі професійного становлення графічного дизайнера та наближає студента до реальних умов праці, формування авторського стилю, креативності, професіоналізму та критичного мислення. Обґрунтовано, що, виконуючи навчальне завдання зі створення фірмового стилю, студент учиться аналізувати, оцінювати результати попередніх напрацювань та свої. Результатом навчання через критичне мислення виступає особистісний розвиток студентів: вони перебудовують свій досвід, одержують нові знання та засоби розв’язання проблемних задач.