ТВОРЧА САМОРЕАЛІЗАЦІЯ ЯК ОСНОВА СОЦІАЛІЗАЦІЇ ТИХ, ХТО НАВЧАЄТЬСЯ - Зенько, Н. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2018)
Соціальний розвиток особистості на всіх етапах онтогенезу передбачає прояв її суб’єктності: самостійне визначення значущості тієї чи іншої діяльності, вибір способів самовираження, міра активності і творчості при досягненні поставлених цілей. Творча самореалізація розглядається як суб’єктивно значущий процес і результат здійснення творчого потенціалу в соціальній діяльності. Автором також обґрунтовується ідея детермінованості творчої самореалізації ціннісними орієнтаціями. Наявність і прийняття особистістю учня загальнолюдських цінностей забезпечує його духовний і соціокультурний імунітет, позитивну спрямованість соціалізації.