УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ІДЕЯ ЯК ЦІННІСНА ОРІЄНТАЦІЯ У ВИХОВАННІ МОЛОДІ - Чепіль, М.М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2005)
У статті розглянуто сутність поняття "українська національна ідея". Зроблено висновок, що метою національного виховання є плекання державотворчої молоді з високою національною свідомістю. Головним чинником формування національної свідомості має бути національна школа, яка змістом і формами роботи відповідає національно-культурним потребам України. Сучасна школа мусить пробудити в кожного громадянииа України відповідальність за повноцінність свого життя, відповідальність за цілу Україну, державу. Кожен урок і позакласний захід мають бути пронизані державницькою ідеологією, гуманністю, співчуттям як національними цінностями.