ФОРМУВАННЯ У СТУДЕНТІВ НАВИЧОК ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА КОНКРЕТНОМУ ПРИКЛАДІ - Артеменко, А. О.; Стєганцева, П. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
Відкриття на математичному факультеті нової спеціальності «Середня освіта (математика)» ставить перед колективом цілу низку важливих завдань для забезпечення якісної підготовки студентів за нею. Узагальнена характеристика цих завдань полягає у створенні та підтримці навчально-методичної бази, яка забезпечить формування професійних компетентностей наших випускників. Конкретний зміст цих завдань має кілька складових частин. Виділимо ту з них, яка пов’язана зі специфікою використання інноваційних прийомів в ході підготовки сучасного вчителя. Ці прийоми забезпечують формування таких важливих якостей фахівця, як креативність і гнучкість мислення, вміння приймати рішення в нестандартних ситуаціях, здатність організовувати дослідницьку діяльність учнів та ефективно управляти нею. Ідея написання статті лежить саме в цій площині. У статті запропоновано алгоритм пошуку кореня n-го ступеня з додатного числа як узагальнення відомого алгоритму пошуку квадратного кореня без використання таблиць і калькуляторів. Показано, що цей алгоритм є точним, тоді як у доступних у мережі публікаціях наведені алгоритми, засновані на використанні чисельних методів, тому ці алгоритми є наближеними. Наведено обґрунтування алгоритму, що базується на десятковому записі числа, а також приклад його використання. Крім того, сам алгоритм досить цікавий і привабливий з математичної точки зору, тому з’являється можливість розв’язання декількох методичних і педагогічних задач. Перш за все на цьому прикладі демонструється тісний взаємозв’язок між елементарною математикою і вищою. Далі підкреслюється можливість формування й розвитку дослідницької компетентності як важливої складової частини загальної професійної компетентності вчителя математики в сучасній школі. Нарешті, матеріал статті дає уявлення про те, що постановка завдань на узагальнення відомих задач та алгоритмів є природним і потужним джерелом дослідницьких завдань.