ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ ЯК СПРОБА ВИРІШЕННЯ ПЕВНИХ ПРОБЛЕМ МОВНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗА УМОВ КАРАНТИНУ - Божко, Н. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
Стаття присвячена сучасним проблемам дистанційного навчання з мовної підготовки студентів-іноземців за умов карантину. Відзначено, що перехід на дистанційне навчання став величезною проблемою для багатьох країн. Це стало своєрідним методичним викликом і для викладачів України. Зараз дистанційне навчання здійснюється з допомогою сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. У статті названо основні моделі дистанційного навчання, поширені у світі, та оцінено дієвість деяких з них. Проаналізовано причини, які негативно впливають на результативність та якісність дистанційного навчання в Україні. Розглянуто певні етнічні особливості контингенту студентів- іноземців, залучених до цієї форми навчального процесу. На підставі цього підкреслено, що дуже важливим моментом у досягненні результативності дистанційного навчання є врахування етнічної приналежності учнів та їх психологічної готовності до навчання без присутності викладача. Автор наводить приклади участі у цьому процесі певних категорій студентів залежно від країни походження. Доведено, що відсутність зворотного зв’язку через особистий контакт з викладачем у навчальній аудиторії серед стандартного матеріально-предметного оточення може викликати проблеми із самооцінкою та впевненістю у власних можливостях. Автор звертає увагу на таку психологічну проблему, яка з’являється у студентів, як відчуття ізольованості від навчального процесу як певного ритуалу. Воно часто породжує порушення дисципліни, нехтування системною роботою, підвищує психологічне навантаження, що потім призводить до втрати успішності у навчанні. У статті робиться висновок, що зараз дистанційне навчання є дуже затребуваним та допомагає досягти певних результатів у мовній підготовці. Саме тому вдосконалення наявних методик дистанційного навчання та створення нових з урахуванням етнічних особливостей контингенту є важливим завданням. При цьому ще більшого значення набуває постать викладача, тому що для більшості студентів-іноземців дуже важливим є контакт із тим, хто за допомогою своєю педагогічної майстерності керує дистанційним заняттям. Особливе значення це має для студентів перших курсів.