ФУНКЦІОНАЛЬНО-ПРАКТИЧНИЙ СКЛАДНИК ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ: СПЕЦИФІКА КУЛЬТУРНО- ДОЗВІЛЛЄВОЇ ПІДГОТОВКИ - Опальчук, Б. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті розглядаються основні підходи до поняття «функціонально- практичний складник професійної діяльності майбутніх соціальних працівників» у контексті специфіки підготовки до культурно-дозвіллєвої діяльності. Проаналізовано внесок вітчизняних та зарубіжних науковців із проблеми загальнотеоретичних і практичних аспектів професійної підготовки майбутніх соціальних працівників до організації культурно-дозвіллєвої діяльності. Аналіз наукових джерел доводить, що незважаючи на наявність у науковому фонді певної кількості досліджень особливостей професійної підготовки майбутніх соціальних працівників, функціонально-практичний складник професійної діяльності в культурно-дозвіллєвій сфері все ще потребує спеціальних наукових розвідок та доповнень. Здійснено спробу уточнити особливості функціонально-практичного складника професійної діяльності майбутнього соціального працівника через трактування атрибутів сфер та напрямів діяльності, її мети, цінностей, завдань, функцій та принципів. Акцентовано увагу на аналізі культурно-дозвіллєвої діяльності, що є особливим і невід’ємним напрямом професійно-практичної діяльності майбутнього соціального працівника. Виокремлено ключові професійно- практичні функції майбутнього соціального працівника, які повинні реалізовуватися в культурно-дозвіллєвій сфері. На основі змістового аналізу функціонально-практичного складника професійної діяльності майбутнього соціального працівника виявлено критерії й рівні сформованості професійної компетентності фахівців соціальної роботи. Наведено особистісний аспект професійної діяльності майбутнього соціального працівника, які окреслюють розкриття перспектив суб’єкта, формулювання його професійно-практичних особливостей, інтересів та мотивів під час спрямованої взаємодії в системі «людина-людина», при цьому обґрунтовано серйозні вимоги до ефективності культурно- дозвіллєвої діяльності. Окремо зазначено, що культурно-дозвіллєва діяльність майбутніх соціальних працівників має поліфункціональну природу, акумулює в собі розбіжні функції, що залежать від видів та типів професійно-практичної діяльності.