НАУКОВІ ПІДХОДИ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Соляр, Л. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті здійснено аналіз дефініції «науковий підхід» та акцентовано увагу на визначенні їх необхідності у висвітленні методології педагогічної проблеми. Виокремлено низку підходів (діалектичний, особистісний, комплексний, акмеологічний, професіографічний, системний), які дають можливість науковцям вибирати найбільш дієві. Розглянуто діалектику як метод пізнання природи, суспільства й мислення, яка перебуває в єдності з логікою й теорією пізнання, є фундаментальним науковим принципом дослідження багатопланової й суперечної дійсності в усіх її проявах. Зазначено, що особистісний підхід у професійній підготовці сприяє розвитку духовної особистості, є визначальним чинником дій і поведінки, ціннісних орієнтацій, а також відповідає за життєву й громадську позицію магістрів. Визначено, що в контексті комплексного підходу виражається тенденція наростання взаємодії різних галузей знань і наук, які підвищують рівень професійної підготовки майбутнього фахівця. За допомогою акмеологічного підходу окреслено особливості фахової наповненості підготовки магістрів як професіоналів, здатних до досягнення вершин педагогічної компетентності, а також визначено, з якою педагогічною системою вони мають безпосередній зв’язок, щоб відбувся перехід від кульмінації до кульмінації. Обґрунтовано сутність професіографічного підходу, що полягає в його здатності й готовності до виконання різноманітних видів педагогічної діяльності в освітньому просторі як суб’єкта педагогічного пізнання, спілкування та праці на основі засвоєння компетентностей, а також шляхом професіоналізації його вищих психічних функцій. Висвітлено професійний зв’язок підготовки магістрів музичного мистецтва як цілісної системи на засадах системного підходу, обґрунтовано його цілі та зміст. Доведено необхідність застосування цих наукових підходів, оскільки вони створюють сукупність дій, що забезпечують опанування магістрами музичного мистецтва професійних й особистісних характеристик відповідно до вимог професійної підготовки в умовах прогресивного соціуму.