МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ОФІЦЕРІВ ПОЛІЦІЇ ДО ПРОФІЛАКТИКИ ПРАВОПОРУШЕНЬ НЕПОВНОЛІТНІХ - Шкляр, Анатолій (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті розглянуто методологічні підходи до вивчення й аналізу формування професійної компетентності офіцерів поліції до профілактики правопорушень неповнолітніх. Установлено, що компетентність є здатністю особи до виконання певного виду діяльності, що виражається через знання, розуміння, вміння, цінності та інші особисті якості. З’ясовано, що професійна компетентність забезпечує можливість стати конкурентоспроможним фахівцем, який користується попитом і може якісно, на високому рівні виконувати професійну діяльність. У нашому розумінні професійна компетентність офіцера поліції є інтегральною сукупністю особистісних і професійних характеристик, набутих у процесі професійної підготовки, що відображають рівень теоретичних знань і практичних умінь і навичок, спрямованих на здійснення професійної діяльності. Також у статті виокремлено низку таких методологічних підходів, як системний, особистісний, діяльнісний, на які доцільно спиратися в процесі формування професійної компетентності офіцерів поліції до профілактики правопорушень неповнолітніх. Установлено, що системний підхід забезпечує дослідження професійної компетентності майбутнього офіцера поліції як багатоаспектного поняття взаємопов’язаних елементів: мети, завдань, методологічних підходів, принципів, форм, методів, технологій навчання, результатів. Компетентнісний підхід акцентує увагу на професійній компетентності й вагомості професійної підготовки, в процесі якої курсанти ознайомлюються з основними вимогами до проведення профілактичних заходів із неповнолітніми. Профілактична діяльність Національної поліції передбачає загальну, індивідуальну та профілактику спеціальної спрямованості. Із позиції особистісного підходу, формування професійної компетентності офіцерів поліції до профілактики правопорушень неповнолітніх орієнтується на особистість офіцера з особистісно-професійними характеристиками, якостями, рисами. Діяльнісний підхід зосереджує увагу на самому процесі профілактики з неповнолітніми правопорушниками.