ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ПСИХОЛОГІЧНУ ГОТОВНІСТЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДО НАВЧАННЯ УЧНІВ З ІНВАЛІДНІСТЮ - Щерба, Н. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
Метою дослідження є виявлення факторів, які сприяють формуванню в майбутніх учителів англійської мови (як іноземної) психологічної готовності до навчання учнів з інвалідністю в Україні. Відповідно до результатів проведеного аналізу наукових джерел, ставлення вчителів до педагогічної діяльності загалом залежить від таких факторів, як вчасна заробітна платня, неупереджене ставлення, прийнятна поведінка учнів, наявність учительської (кабінетів для персоналу), комфортні умови роботи, доступність навчальних ресурсів, невеликий розмір класів, невелика відстань до школи, можливість працювати з дітьми з вищих верств населення, а також автономія вчителя в підборі методів і форм роботи. Що стосується навчання учнів з інвалідністю, то, як уважає низка дослідників, ставлення до них учителів залежить від важкості та типу інвалідності, а також від наявності спеціальної попередньої психолого- педагогічної підготовки. Дослідження, проведене у 2018–2021 рр. в Житомирському державному університеті імені Івана Франка, яке залучило 96 студентів-магістрантів, дозволяє підтвердити висновок, що психологічна готовність майбутніх учителів до інклюзивного навчання учнів з інвалідністю безпосередньо залежить від проходження ними спеціалізованого курсу, що передбачає підготовку до вирішення проблемних ситуацій в інклюзивному класі. Різниця середньозважених показників до- та післяекспериментального зрізів у групах 1 і 2 становила 24,4% та 24% відповідно, що свідчить про надійність отриманих результатів. Водночас різниця відповідних показників у групі 3 становила 29,2%, що можна пояснити додатковим інтерактивним використанням у ній віртуального навчального середовища Edmodo. Останнє було єдиною змінною, що відрізняла навчання у групі 3 від навчання в групах 1 і 2. Студенти виконувати електронні тести до кожного заняття, розв’язували кейси (як завдання для самостійної роботи до занять 9–16), а також мали виконати 4 вебквести, запропоновані як альтернатива до розв’язання окремих кейсів. Таким чином, регулярне використання зазначених вебтехнологій у віртуальному класі можна вважати додатковим фактором, що позитивно впливає на розвиток у майбутніх учителів психологічної готовності до навчання учнів з інвалідністю. такий висновок є особливо значущим для організації підготовки студентів в умовах дистанційної вищої освіти в період пандемії COVID-19.