ПРОЕКТУВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ЗАСІБ МОДЕРНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ НА 2021–2031 РОКИ - Суліма, Є. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті обґрунтовується актуальність створення Стратегії розвитку вищої освіти України на 2021–2031 роки, що зумовлено необхідністю оновлення державної освітньої політики у зв’язку з глобальною кризою, трансформаційними процесами в сучасному суспільстві, докорінними перетвореннями у світовому просторі освіти. Мета статті – обґрунтувати необхідність розроблення Стратегії розвитку вищої освіти України на 2021–2031 роки. Особлива увага приділяється вирішенню поставлених завдань: проаналізувати сучасний стан вищої освіти в Україні, висвітлити проблеми розвитку вищої школи, визначити стратегічні цілі та напрями оновлення державної політики в галузі вищої освіти, сформулювати принципи модернізації вищих навчальних закладів у контексті євроінтеграції, запропонувати механізми набуття університетами фінансової та організаційної самоврядності. Використовуються теоретичні методи наукового пошуку: аналіз державної освітньої політики та сучасного стану вищих навчальних закладів, проектування нової стратегії розвитку університетів. У змісті статті здійснюється аналіз виявлених проблем і протиріч між консервативними положеннями державної політики та новими вимогами часу до розвитку вищої освіти. Презентуються стратегічні цілі розвитку національної системи вищої освіти: перехід від парадигми «управління» до парадигми «урядування», запровадження екосистеми інновацій, створення науково-освітніх конгломерацій, прискорення трансферу технологій, оновлення матеріально-технічної бази, активізація діяльності університетських кампусів, здійснення позитивного впливу науково- технічних і освітніх досягнень університетів на економічне зростання держави, поширення академічної мобільності фахівців, взаємодія європейської та національної систем кваліфікації. Визначаються способи реалізації оновленої стратегії за економічною моделлю з позицій сучасних наукових підходів (інноваційного, інтегрованого, особистісно орієнтованого, компетентнісного, практико зорієнтованого, технологічного, аксіологічного). Описуються джерела фінансування університетів: державне фінансування, гранти, закупівля освітніх послуг, контракти на навчання, ендавмент-фонди, виконання послуг для місцевих органів влади і громад, контракти на виконання науково-дослідних робіт для комерційних структур, роялті, оренда майна, надходження від частки власності у компаніях, заснованих на території університету. Упровадження в практику положень Стратегії розвитку вищої освіти через оновлення законодавчої бази України має забезпечити модернізацію вітчизняних університетів у напрямі розвитку сучасних європейських університетів та дозволить українським університетам конкурувати на міжнародному ринку освітніх послуг.