ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ КЛАСИЧНОЇ МУЗИКИ НА ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ ДІТЕЙ - Дудик, Р. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
Проблема впливу класичної музики дещо ускладнилася і набула особливого змісту, оскільки у сучасному суспільстві сприйняття музики має масовий і повсякденний характер, у якому акцентується в основному розважальна сторона. Позитивний вплив класичної музики на дітей доведено вченими, і вони стверджують, що саме певна частота акустичних хвиль класичних творів впливає на центри задоволення дитини, сприяє розвитку розумової діяльності. ЇЇ вплив на різнобічний розвиток формування особистості дитини забезпечується завдяки тісному взаємозв’язку естетичного виховання з моральним, розумовим і фізичним, який досягається тільки тоді, коли використовуються всі професійні форми організації музичної діяльності дітей. У статті досліджено процес впливу класичної музики на формування особистості дитини на сучасному етапі розвитку науки. Розглянута проблема психології сприйняття музики крізь призму аналізу психологічних закономірностей одного з видів музичної діяльності – сприйняття музики, яка пов’язана не тільки з виявленням особливостей самої музики, її мови, але й з поглибленням уявлень про природу людини, її здібностей. Метою статті є вивчення впливу музики на стан дитини, як позитивного, так і негативного; розгляд впливу музики на процеси формування особистості дітей; спроба скласти відповідну картину, яка відображає процес взаємодії музики і людини; розкриття індивідуальних особливостей та умов адекватності сприйняття музики. Висвітлені питання становлення та музичного розвитку особистості дитини. У статті робиться спроба розглянути альтернативні методи музичного виховання дошкільнят, види дитячої музичної діяльності, які позитивно впливають на їх емоційний та фізичний стан, тощо. Результати дослідження розкривають широку перспективу подальшого вивчення сприйняття і психологічного впливу музики як явища динамічного розвитку, що містить власну структуру й систему детермінації. Практична значимість полягає в тому, що результати дослідження можуть стати основою для розробки нових ефективних методів впливу музикотерапії.