ЗМІСТ ТА СУТНІСТЬ ФАСИЛІТАТИВНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ СІМ’Ї - Трухан, Г. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті доведено актуальність взаємодії освітнього закладу як відкритої соціально-педагогічної системи із сім’ями дітей, які в ньому навчаються. Наголошується на необхідності підготовки майбутніх учителів до надання фасилітативної педагогічної підтримки сім’ї, визначаючи її як ефективну форму взаємодії. Акцент зроблено на тому, що саме фасилітативна підтримка сприяє кращому розкриттю дитини, а залучення в процес членів сім’ї дозволяє створити безпечні та комфортні умови для всебічного розвитку і дитини, і дорослих. Мета статті полягає в розкритті сутті й змісту категорії «фасилітативна педагогічна підтримка сім’ї». На основі опрацювання широкого кола наукових джерел з’ясовано, що досліджувана категорія є порівняно новою у вітчизняній педагогічній науці та потребує ретельного тлумачення. Автором розкрито значення понять «підтримка» та «допомога». На основі порівняльного аналізу встановлено, що «підтримка» та «допомога» часто використовуються як взаємозамінні, однак мають певні відмінності. Підтримка – це комплекс цілеспрямованих форм взаємодії, за якої враховується потенціал суб’єкта підтримки. Допомога ж частіше має короткочасний характер, застосовується для нагальних проблем та орієнтована на можливості того, хто допомагає. Виявлено, що педагогічна підтримка досліджувалася багатьма науковцями. З’ясовано, що педагогічна підтримка не протиставляється вихованню, розглядається як принцип особистісно орієнованої системи виховання, розуміється як педагогічна технологія, спрямована на сприяння процесам самовизначення, самотворення і самовираження особистості дитини, розвитку його індивідуальності. Установлено, що технологія надання педагогічної підтримки має гуманістичну та особистісну спрямованість і реалізується педагогом- фасилітатором. Доведено, що фасилітативна педагогічна підтримка сім’ї – це цілеспрямований процес взаємодії вчителя з дитиною та дорослими, які беруть участь у її вихованні, ініційований педагогом-фасилітатором і заснований на гуманістичних максимах.