СТАТУС У ГРУПІ ТА ОСОБЛИВОСТІ СПІЛКУВАННЯ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ: ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Оніщук, Т. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті проаналізовано теорії науковців та обґрунтовано роль особливостей спілкування дошкільників у формуванні статусу в колективі; виявлено, що психічний та особистісний розвиток дитини в старшому дошкільному віці зумовлюється особливістю соціальної ситуації розвитку – перебуванням у закладі дошкільної освіти, де статус у групі залежить від особливостей спілкування, а саме: спрямованості у спілкуванні та рівня потреби в спілкуванні. Дошкільний освітній заклад ставить перед дитиною нові вимоги стосовно мовного розвитку: мова повинна бути грамотною, короткою, чіткою в думках, виразною; під час спілкування мовні побудови повинні відповідати очікуванням, що склалися в культурі. Спілкування стає особливою школою соціальних стосунків. Дитина поки що неусвідомлено пізнає існування різних стилів спілкування. До більшості лідерів та активістів групи належать діти, які мають високий і середній рівень потреби в спілкуванні та діалогічну комунікативну спрямованість. Під час дослідження було виявлено, що основною причиною, яка впливає на новоутворення в особистості старшого дошкільника, є зміна соціальної ситуації розвитку, що висуває нові вимоги до поведінки, діяльності, навчання, до системи відносин із дорослими та однолітками, новими особливостями спілкування. Потреба в спілкуванні є однією з основних соціогенних рис людини. Вона виникає в процесі накопичення досвіду в міжособистісній взаємодії. У її основі лежить потреба в емоційному контакті, соціалізований пошук контактів і відповідна техніка задоволення. Вона виявляється в прагненні індивіда належати до групи, бути її членом, взаємодіяти з нею, брати участь у спільній діяльності, перебувати разом тощо. Потреба в спілкуванні є тим вихідним пунктом, що пов’язує людину з особами, котрі її оточують, забезпечують її розвиток як особистості. Статистично підтверджено безпосередній вплив спрямованості в спілкуванні та рівня потреби в спілкуванні на статус у колективі старших дошкільників. Найефективнішою виявилася діалогічна спрямованість у спілкуванні, а найбільш негативно на статус у колективі впливає авторитарна спрямованість у спілкуванні.