ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ УНІВЕРСИТЕТУ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ - Гончар, Л. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті розкрито сутність понять «освітнє середовище університету», «культура», «професійна культура», «професійна культура майбутнього менеджера». Визначено значення впливу освітнього середовища університету на формування культури професійної діяльності майбутніх менеджерів. Окреслено ефективні умови процесу формування культури професійної діяльності майбутніх менеджерів. Охарактеризовано фактори впливу на формування культури професійної діяльності майбутніх менеджерів. Визначено загальну мету формування культури професійної діяльності майбутніх менеджерів. Проаналізовано форми активної діяльності студентської молоді у формуванні культури професійної діяльності майбутніх менеджерів. Наведено перелік навчальних дисциплін, що сприяють ефективному формуванню культури професійної діяльності майбутніх менеджерів. Виявлено форми, методи, засоби формування культури професійної діяльності майбутніх менеджерів. Представлено інформацію щодо педагогічного інструментарію як чинника ефективного формування культури професійної діяльності майбутніх менеджерів, серед яких слід назвати лекції, семінарські заняття, дискусії, спостереження за роботою професійних менеджерів, самостійну роботу з науковою літературою, написання міні-творів, підготовку доповідей, перегляд відеозаписів роботи менеджерів-професіоналів, екскурсії на кращі підприємства туристської сфери, когнітивні тренінги, рефлексивні тренінги, само- і взаємооцінки, дискусії, круглі столи за участю фахівців- практиків, занурення в професійні ситуації, моделювання професійних ситуацій, ділові і рольові ігри, рольові тренінги, складання життєвих і професійних планів та перспектив, стратегії професійного розвитку, професійні практикуми, квести, флешмоби, ділові ігри, брейн-ринги, кейси, психологічні тренінги, індивідуальні консультації, виконання контрольних робіт, ситуаційні методи, майстер-класи, вебінари, воркшопи, роботу клубів, гуртків, секцій, науково-практичних конференцій, SWOT-аналіз. Окреслено новітні засоби й методи, що сприяють формуванню професійної культури майбутніх менеджерів, такі як ділові, психолого-економічні, інтелектуальні тренінги, ділові ігри, коучинг-тренінги, мозковий штурм, ігри на згуртування колективу, моделювання нестандартних, конфліктних і критичних ситуацій.