ПОЗИТИВНІ НАСЛІДКИ ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ: СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ КОНТЕКСТ - Заслужена, А. А.; Зайцева, І. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті акцентовано увагу на визначній ролі соціально-психологічного аспекту у процесі реалізації дистанційного навчання у вишах України. Розкрито соціально-психологічний аспект вищої освіти на основі праць психологів. Ці праці єднає ідея професійної підготовки як процесу послідовної професіоналізації свідомості майбутніх фахівців. Встановлено, що вивченню професійної свідомості передує вивчення професійної установки (навчально-професійної установки як її різновиду). Розглянуто складники теоретичної моделі навчально-професійної установки студентів. Зазначено, що вивчення навчально-професійної установки сприяє виявленню соціально-психологічних аспектів в задачах вищої освіти на макро- і мікрорівнях. Схарактеризовано комунікацію як соціально-психологічне явище, яке визначає організацію, конструювання, проєктування та рефлексію знання в різних його аспектах. Зазначено блоки соціальної психології (системи освітніх взаємодій студентів і педагогів, соціально-психологічні характеристики студентів, викладачів, навчальних і педагогічних колективів, соціально-психологічний аналіз процесів формування, становлення і розвитку навчальних і професійних компетенцій, їх співвідношення в тимчасовій динаміці, аналіз проблем індивідуальної та групової свідомості в навчально- професійній діяльності). Встановлено такі позитивні аспекти дистанційної освіти: гнучкість; модульність; процес контрольованого отримання знань; економію і вивільнення часу викладача; можливість контролювати роботу викладача; можливість контролювати навчання студента; миттєвість доступу до віртуального простору; психологічні; фінансові; ергономічні та надання рівних можливостей навчання всім індивідам, в тому числі і особам з обмеженими фізичними можливостями. З’ясовано, що дистанційна освіта відкриває необмежені можливості для індивіда у контексті розвитку вмінь, формування навичок та отримання нових знань за умови адекватної комунікації. Оскільки вона є тим механізмом, за допомогою якого тьютор керує пізнавальною діяльністю студентів, залучає їх до діяльності, спонукає до процесу мислення, аналізу, застосування знань та забезпечення рефлексії.