СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Крохмальна, Г. І.; Кость, С. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті порушено проблему активного упровадження технологій дистанційного навчання. Сучасний етап освітнього життя характеризується активним упровадженням технологій дистанційного навчання. Світова пандемія стала каталізатором, який миттєво посилив виклики, що стояли перед освітніми закладами України. Потребують чіткої ідентифікації два терміни «дистанційне навчання» та «дистанційна освіта». Дистанційне навчання трактують як взаємодію викладача і студента між собою на відстані, дистанційну ж освіту – як освіту, реалізовану за допомогою дистанційного навчання. Дистанційна форма навчання має ряд беззаперечних переваг. Здобувач вищої освіти може навчатися у зручний для нього час, звичному оточенні та у відносно автономному темпі. Головною рисою використання дистанційного навчання у ЗВО є забезпечення доступу до електронних освітніх ресурсів шляхом використання сучасних інформаційних технологій та телекомунікаційних мереж. Відповідно, часто постає проблема відсутності якісних засобів (мікрофонів і камер) для стабільного відеозв’язку в обох сторін навчального процесу. Важливим питанням є підготовка викладача до роботи у системі дистанційної освіти, оскільки її зміст та форма суттєво відрізняються від традиційної. З переходом на дистанційне навчання необхідно змінювати структуру, зміст навчальних планів і методів викладання, що потребують адаптації до такого навчання. Викладачам потрібно висвітлювати всі навчально-методичні матеріали, матеріали дисциплін в системі електронного навчання, створюючи електронні курси. Дистанційне навчання диктує нову роль викладача, висуває принципово інші комунікативні характеристики щодо викладача і студента. Зустрічаються проблемні ситуації, пов’язані із дистанційним оцінюванням знань. Під час «віддалених» форм перевірки знань практично неможливо ідентифікувати особу, яка перебуває по той бік монітору. Успішність дистанційного навчання залежить і від уміння студентів до самоорганізації. Деякі студенти проявили нездатність до самоорганізації та самонавчання. Отже, вчені висувають вимоги до змін, які потрібно вносити в освітній процес під час дистанційного навчання: забезпечення засобів для дистанційного формату роботи викладача та підготовка педагога до такої роботи, зміна змісту навчальних планів і методів викладання, удосконалення педагогічної комунікації дистанційного навчання.