ВПЛИВ СУЧАСНИХ РЕАЛІЙ НА СТАН ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ СТУДЕНТІВ - Назаренко, І. І.; Аліпова, Т. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті розглянуто вплив дистанційного навчання на рухову активність студентів та на рівень їх фізичної підготовленості. Досліджено сучасний стан фізичної підготовленості студентів, проаналізовано попередні дослідження з цієї проблеми та встановлено, що спостерігається тенденція до зниження обсягу рухової активності студентської молоді, зниження мотивації до занять фізичною культурою та спортом. Це негативно позначається на фізичному розвитку, фізичній підготовленості та функціональному стані молоді, що зумовлює особливу соціальну значущість збереження та зміцнення здоров’я студентської молоді. Наведено результати порівняльного аналізу показників фізичної підготовленості студентів Української інженерно-педагогічної академії, які дозволяють констатувати, що спостерігається зниження рівня фізичної підготовленості після карантину. Розглянуто проблеми погіршення стану здоров’я та фізичної підготовленості студентів, що є наслідком несвідомого ставлення до свого здоров’я, до здорового способу життя, режиму праці та відпочинку. Окреслено актуальні проблеми якості дистанційного навчання, питання корекції та вдосконалення системи фізичного виховання в умовах пандемії. Найважливішим складником навчального процесу має стати самостійна робота студентів та свідоме ставлення до власного здоров’я. Маючи достатні теоретичні та практичні знання в галузі фізичних тренувань, вони зможуть забезпечити збереження та зміцнення свого фізичного та психологічного здоров’я. Указано на необхідність вести виховну роботу серед студентської молоді та прищеплювати їм любов до здорового способу життя, розвитку інтересу та звички до самостійних занять фізкультурою та спортом. У результаті досліджень виявлено необхідність у корекції навчального процесу фізичного виховання студентів у ситуації, що склалася в Україні та світі загалом, в опануванні новітніх цифрових технологій викладачами, у застосуванні найбільш вдалих методичних прийомів для опанування навчальної програми студентами в домашніх умовах, у підборі таких відеолекцій, майстер-класів, завдань та комплексів вправ для розвитку фізичних якостей, що не потребують спеціального обладнання, інвентаря та можуть бути виконані в домашніх умовах.