СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ МАРКЕТИНГОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИКЛАДАЧА ВИЩОЇ ШКОЛИ - Турбар, Т. В.; Омельчак, Е. Ю. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті розглянуто сутність та структуру маркетингової компетентності викладача. Обґрунтовано актуальність формування цієї компетентності як важливої професійної якості сучасного викладача вищої школи. Доведено, що науково-педагогічні працівники посідають одне з провідних місць у системі маркетингової діяльності закладу вищої освіти. Зміна моделі освіти вимагає формування особистості викладача-маркетолога, готового досягати соціальних, комунікативних, інформаційних компетенцій, толерантності, високого рівня освіченості. У результаті дослідження встановлено, що зміст маркетингової компетентності викладача включає наявність у нього навичок формування в студентів критичного мислення, практичних дій, а також здатності навчити студента бути конкурентоспроможним у сучасному суспільстві. Поняття маркетингової компетентності має інтеграційний характер, тому що об’єднує у своїх характеристиках різні якості особистості, які проявляються у професійній науково- педагогічній діяльності, наявності маркетингової компетенції кожної навчальної дисципліни, маркетингового стилю мислення і здійснення міжособистісних взаємодій на маркетинговій основі. Маркетингова компетентність викладача розглядається у статті як особистісне утворення, що формується й розвивається в процесі професійної діяльності. Наявність сформованої на високому рівні маркетингової компетентності дає змогу викладачеві узгоджувати зміст і методику своєї науково-педагогічної діяльності та її передбачувані результати з потребами студентів, суспільства і держави. Маркетингова компетентність виявляється в готовності до об’єктивної оцінки специфіки й рівня попиту на освітні послуги, розумінні тенденцій розвитку потреб в освітніх послугах, здатності здійснювати ефективні маркетингові комунікації . У структурі маркетингової компетентності виділені такі компоненти, як мотиваційно-аксіологічний, когнітивний, операційно-діяльнісний. Мотиваційно-аксіологічний передбачає усвідомлення значущості й цінності маркетингового підходу. Когнітивний компонент включає освоєння маркетингової теорії та методики. Операційно-діяльнісний передбачає готовність і здатність викладача адаптуватися до діяльності в умовах освітнього ринку.