РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕДАГОГІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Шульга, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
У статті здійснено аналіз проблеми розвитку професійної компетентно- сті педагогів закладів дошкільної освіти в умовах дистанційного нав- чання. Констатовано, що віддалений режим навчання в умовах карантину 2020–2021 рр. зумовив повний перехід післядипломної педагогічної освіти на дистанційний формат, що дало змогу виявити проблеми, які перешкоджають забезпеченню якісного розвитку професійної компе- тентності педагогів закладів дошкільної освіти. Проаналізовано під- ходи до визначення професійної компетентності педагога. Охарактери- зовано професійну компетентність педагога закладу дошкільної освіти як комплексну систему, яка складається з гуманістичних ціннісних орі- єнтацій, віри в потенціал кожної дитини, сукупності психолого-педаго- гічної, технологічної, культурологічної компетентностей та професійно значущих особистих якостей. Зазначено, що дистанційний формат викликав у слухачів під час навчання на фахових спецкурсах труднощі, які пов’язані з виконанням операційних дій, набуттям технологічних умінь і навичок. Висвітлено результати опитування слухачів курсів підвищення кваліфікації щодо дистанційного навчання. Визначено та охарактеризовано форми творчої активності дистанційного навчання на фаховому спецкурсі художньо-естетичного напряму. Зазначено про вплив ігрових прийомів і вправ із розвитку асоціативного та дивергент- ного мислення, діяльнісного підходу у вирішенні проблемних питань, проєктної діяльності в сесійних залах платформи Zoom. Ефективною формою вдосконалення технологічного складника професійної компе- тентності педагогів закладів дошкільної освіти визначено вебресурс «Технопарк художньо-педагогічних ідей» із базою педагогічної інно- ватики практиків Запорізької області та виконання слухачами худож- ньо-творчої роботи під час самостійного опанування навчально-мето- дичного комплексу спецкурсу. Зроблено висновок щодо запровадження діяльнісного підходу в дистанційну форму викладання фахового спецкурсу та його впливу на підвищення комунікативної та худож- ньо-творчої активності слухачів курсів підвищення кваліфікації, удоско- налення професійної компетентності з реалізації практичного складника в опануванні арт-технології, прийомів художньо-творчого самовира- ження, використання традиційних і нетрадиційних технік зображення.