ВИКОРИСТАННЯ ПЛАТФОРМИ MICROSOFT TEAMS ПІД ЧАС ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Подоляка, І. М.; Келюх, О. Ю.; Міщенко, К. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Статтю присвячено дослідженню використання інформаційно- комунікаційних технологій у системі вищої освіти, їхній ролі у викладанні іноземної мови під час дистанційного навчання в закладах вищої освіти на прикладі Microsoft Teams. Здійснюється аналіз досліджень науковців стосовно проблеми використання інформаційних технологій у викладанні англійської мови та впровадження інноваційних технологій у навчально- виховний процес вищої школи. Зроблено огляд і охарактеризовано можливості, що надає навчальна платформа Microsoft Teams під час дистанційного викладання англійської мови. Здійснено огляд переваг застосування даної платформи з метою формування і підвищення англомовної компетенції студентів. Досліджуються потенційні можливості використання даної платформи для проведення онлайн- занять, тестів, презентацій тощо. У статті також порушується проблема безпеки та надаються поради щодо налаштувань програми для безпечної роботи, а також зазначаються можливі недоліки її використання. Сучасний аналіз численних наукових досліджень показав, що впровадження інформаційних засобів у навчальний процес ефективно впливає на студентів, сприяє засвоєнню іноземної мови та застосуванню набутих знань і навичок у реальному життєвому контексті, актуалізує їхню комунікативну складову частину, розвиває творче мислення, сприяє ухваленню оптимальних рішень у певних мовних ситуаціях. Також варто зазначити, що завдяки використанню інформаційних технологій під час навчання онлайн у студентів спостерігається підвищення адаптаційних здібностей до сучасного навчального середовища, формуються об’єктивна самооцінка та нестереотипне мислення.У процесі дослідження було виявлено, що використання різноманітних інформаційних технологій загалом і програми Microsoft Teams зокрема є ефективним інструментом для створення онлайн-заняття, а також проведення тестів, презентацій, демонстрації відео й інших інформаційних матеріалів під час дистанційного викладання англійської мови в закладі вищої освіти. Застосування можливостей нових інформаційних технологій має великий вплив на зміст заняття та відкриває нові можливості для студентів і викладачів, допомагає студентам із цікавістю сприймати вивчений матеріал.