ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНТЕРАКТИВНИЙ МЕТОД НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ В УНІВЕРСИТЕТАХ - Артеменко, А. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті аналізується презентація, яка є ефективним інтерактивним методом навчання іноземної мови в університетах. Інтерактивна діяльність передбачає організацію і розвиток такого спілкування, яке веде до взаєморозуміння, взаємодії, до сумісного рішення загальних, але значимих для кожного учасника завдань. Зазначено, що сучасні світові стандарти в галузі освіти передбачають підготовку висококваліфікованих спеціалістів, здатних інтегрувати теоретичні знання і практичні вміння у цілісну систему, володіти новими технологіями тощо. Для успішної реалізації особистісного потенціалу кожного студента у навчально-виховному процесі мають бути створені умови для формування таких якостей особистості, як мобільність, уміння інтегруватися у динамічне суспільство, критичність мислення, уміння генерувати нові ідеї, здатність приймати нестандартні рішення й нести за них відповідальність, комунікативні уміння, уміння працювати в команді, уміння моделювати навчальні та виховні ситуації тощо. Вирішенню таких завдань сприяє застосування презентації в навчальному процесі. Презентація як ефективний інтерактивний метод навчання іноземних мов передбачає організацію навчального процесу, де всі студенти активно взаємодіють між собою та з викладачем, використовуючи моделювання життєвих і професійних ситуацій, рольові ігри та методи, що дають змогу створити ситуації пошуку, співпереживання, суперечностей, ризику, сумніву, переконання, задоволення, аналізу та самооцінки своїх дій, спільне розв’язання проблем. Презентація повинна бути короткою, доступною та композиційно цілісною, під час викладання матеріалу слід виділити декілька ключових моментів. У презентації не повинно бути нічого зайвого, і кожний слайд повинен працювати на загальну ідею презентації. Особливого значення набуває інтерактивна презентація, що дає можливість дистанційної участі у різних наукових заходах (конференціях, форумах, симпозіумах тощо). Викладачі заохочують студентів до участі у міжнародних та всеукраїнських наукових заходах, де презентації здійснюються в інтерактивному форматі. Отже, презентація передбачає готовність і прагнення співпрацювати з іншими, сприяє вдосконаленню навичок ведення конструктивної комунікації з партнерами, розвитку творчого потенціалу, інформаційної компетентності.