НАСКРІЗНИЙ ХАРАКТЕР ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ ДО ПІДПРИЄМНИЦТВА В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ФАХОВОГО КОЛЕДЖУ (НА ПРИКЛАДІ ДИСЦИПЛІНИ «ХІМІЯ») - Майковська, В. І.; Чорна, Т. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Статтю присвячено проблемі підготовки української молоді до підприємництва на засадах наступності. Розглянуто теоретичні та практичні аспекти формування підприємливості в освітньому процесі фахового коледжу на прикладі дисципліни «Хімія». Відзначено, що формування людського капіталу розглядається як місія освіти, зумовлена специфікою постіндустріального суспільства, інформаційного за своєю суттю, основою якого є економіка знань як економічна система нового типу. Установлено, що в умовах економіки знань людина є основним суб’єктом господарювання як безпосередній носій знань, а самі знання стають чинником виробництва і перетворюються на товар. Наголошено, що, оскільки відтворення національного продукту й створення робочих місць є одночасною функцією підприємців, вони є рушійною силою економіки, що зумовлює актуальність підготовки української молоді до підприємництва. Виявлено, що підприємницька компетентність міжнародною освітньою спільнотою віднесена до переліку ключових компетентностей, визначено її сутність. Розглянуто сучасний підхід до пояснення молоді суті підприємницької діяльності з урахуванням специфіки її психології в епоху економіки знань. Зазначено, що на розв’язання даної проблеми спрямована ключова реформа Міністерства освіти і науки – Нова українська школа. Розкрито підходи до підготовки молоді до підприємництва в означеній ініціативі. Проведено аналіз вимог професійних стандартів до професії вчителя, стандартів на окремі спеціальності фахової передвищої освіти та констатовано відсутність їх відповідності ініціативам концептуальної реформи «Нова українська школа» щодо підготовки української молоді до підприємництва. Представлено досвід формування ініціативності та підприємливості на заняттях з хімії у фаховому коледжі. Наголошено на необхідності застосування активних форм і методів навчання, увиразнення економічної компоненти в навчальному контенті з хімії та кропіткої роботи з розроблення відповідної вхідної мотивації занять. Зроблено висновок про відсутність інституціонально закріпленої наступності в розв’язанні даної проблеми в Україні.