ЕТНОДИЗАЙН У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ ОДЯГУ - Давидова, С. В.; Дерев’янко, Н. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Статтю присвячено обґрунтуванню значення поглибленого вивчення етнодизайну у фаховій підготовці майбутніх дизайнерів одягу в закладах вищої освіти, аналізу поняття етнодизайну в моді ХХІ століття та його впливу на розвиток суспільства. Технологічний прогрес сприяє швидкому обміну інформацією та її поширенню, надає можливість ознайомлення з різними культурами, історією та мистецтвом за короткий проміжок часу, а цифрові технології допомагають спілкуватися з людьми з різних куточків світу одночасно. Така транскордонність поширення будь-якої інформації сприяє культурному і технологічному розвитку суспільства, але стирає межі культурної унікальності кожного окремого народу за рахунок асиміляції елементів із різних культур, що призводить до втрати культурної етнічної ідентичності окремого народу. Таким чином, художники та дизайнери у своїй творчості почали активно розробляти твори мистецтва, що сприяють збереженню та розвитку етнічної спадщини. У сучасному дизайні виникає цілий напрям – етностиль, а дизайнери одягу застосовують етнодизайн у розробленні колекції одягу з етнічними мотивам певного народу, що допомагає розвитку та збереженню його унікальності. Авторами проведено ґрунтовний аналіз робіт вітчизняних та закордонних учених щодо понять «етнодизайн», «етностиль» та їхнього впливу на розвиток суспільства й освітнього процесу майбутніх дизайнерів одягу. У статті розкривається низка суперечностей, що існують у сучасній підготовці майбутніх дизайнерів одягу і потребують вирішення, обґрунтовується необхідність посилення компоненту з етнодизайну в їхніх освітніх програмах як засобу вирішення зазначених суперечностей та формування ключових компетентностей сучасного дизайнера одягу. Наголошується, що етнодизайн є одним із ключових у професійному становленні дизайнерів та формуванні в них принципів національного брендингу, який є засобом інтеграції народного мистецтва в сучасному дизайні. Відзначається, що вказані зміни необхідні для майбутніх випускників, які створюватимуть моду, та для здобуття ними знань, умінь, навичок виробництва одягу, що формуватиме високий естетичний смак у споживачів моди та сприятиме розвитку вітчизняної культури.