ОСОБИСТІСНО-ДІЯЛЬНІСНИЙ ПІДХІД ДО ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ ПРОФЕСІЙНО СПРЯМОВАНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ПРОЦЕСІ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Мулик, К. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті проаналізовано проблему інтегрованого навчання професійно спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти. Автором визначено актуальність та особливості особистісно-діяльнісного підходу до інтегрованого навчання професійно спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників. Проаналізовано наукові публікації та погляди вчених щодо визначення термінів «особистість», «діяльність»; подано їх тлумачення за словниковими психолого-педагогічними джерелами. Розкрито розуміння особистісного підходу представниками напряму гуманістичної психології та сформульовано основні принципи особистісно-орієнтованої педагогіки. Розглянуто специфіку діяльнісного підходу, котрий реалізується за моделлю іншомовної комунікації, відповідно до якої освітній процес максимально наближено до реального спілкування; окреслено принципові відмінності діяльнісного підходу від усіх інших. Визначено сутність та особливість діяльнісного підходу до інтегрованого навчання професійно спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у процесі фахової підготовки, який забезпечує повне охоплення всіх аспектів оволодіння іноземною мовою в комплексі. Проаналізовано особистісно-діяльнісну концепцію навчання; реалізацію технології особистісно-діяльнісного підходу в практичному застосуванні дидактичних принципів; специфіку особистісно-діяльнісного підходу до навчання англійської мови з позицій студента, який передбачає єдність зовнішніх і внутрішніх мотивів. Подано визначення особистісно- діяльнісного підходу до інтегрованого навчання професійно спрямованої англійської мови майбутніх соціальних працівників у процесі фахової підготовки, який розуміється як цілісна психолінгвістична концепція організації освітньої діяльності, заснована на лінгвопсихологічних і психолого-педагогічних закономірностях, що реалізуються з позиції сучасних наукових знань та гуманістичного принципу освітнього співробітництва викладача і студента, для розвитку гармонійної, соціально активної, професійно компетентної особистості.