ПРИНЦИПИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЕКОНОМІСТІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Співачук, В. О.; Іконнікова, М. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Сучасні виклики глобалізації, розвиток комунікаційних технологій актуалізували все більшу увагу до якості професійної підготовки фахівців- економістів, які не лише володіють глибокими теоретичними знаннями та практичними навичками. Професійна підготовка майбутніх економістів розуміється як організований, безперервний і цілеспрямований процес формування і розвитку в здобувачів освіти необхідних для фахової діяльності професійних компетентностей, який здійснюється у закладах вищої освіти різних форм власності та спрямовується на здобуття майбутніми фахівцями кваліфікацій відповідно до освітньо- професійних програм, що забезпечить успішне виконання посадових обов’язків. Досліджено погляди науковців щодо проблем підготовки у закладах вищої освіти майбутніх фахівців сфери обслуговування та диференційовано принципи їхньої професійної підготовки. Виявлено загальнопедагогічні дидактичні і специфічні принципи підготовки майбутніх економістів. На підставі аналізу основних принципів підготовки майбутніх економістів у системі вищої освіти визначено загальні закономірності, які їх об’єднують: об’єктивність (об’єктивно наявна закономірність); педагогічна спрямованість (орієнтація на розв’язання певних педагогічних суперечностей та педагогічних завдань, визначення загальної стратегії розвитку системи освіти); системність (наявність певних вимог до всіх компонентів педагогічної системи); ефективність (підвищення ефективності педагогічної діяльності та якості професійної підготовки). Найважливішими є принципи особистісного та професійного саморозвитку. До групи загальнодидактичних віднесено такі: фундаменталізації, науковості, усвідомленості та ґрунтовності знань, цілісності, неперервності, наступності, академічної свободи, міжгалузевої та трансдисциплінарної інтегративності, міжнародної інтеграції, єдності традиційного й інноваційного, креативності). До специфічно-професійних належать: професіоналізм та професійна мобільність, дуальність та практична спрямованість навчання, кар’єрне проєктування майбутньої професійної діяльності, ініціативність та свобода дій, використання форм і технологій неформального навчання, синергізм науки, практики та інноваційних технологій, синтез технологічного знання на основі міждисциплінарності, ефективність безпеки, ефективність роботи з інформацією, результативність. Системно- особистісні включають принципи: особистісного розвитку, професійного саморозвитку, цілеспрямованості та вмотивованості, соціалізації, рефлексії та есенціалізму, культуровідповідності, морально-етичний, аксіологічний, іншомовної професіоналізації, етнонаціональності та полікультурності. Отже, можна зробити висновок, що на основі основних принципів підготовки майбутніх економістів у вищих навчальних закладах виокремлюються спільні закономірності, які вони поділяють: об’єктивність, педагогічна спрямованість, послідовність, ефективність.