РЕДЖІО-ПІДХІД ДО НАВЧАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Сторож, В. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті розглянуто досвід упровадження Реджіо-підходу в умовах дошкільного закладу та правила, які виділив Лоріс Малагуцці. Проаналізовано основні принципи Реджіо-педагогіки та виділено основні завдання. Визначено головну ідею, яка лежить в основі Реджіо-підходу, та основну концепцію навколишнього середовища в Реджіо-підході. Ознайомлено з основними положеннями методики Реджіо-Емілія. Запропоновано навчальні проєкти для дітей та батьків «Реджіо-клуб для батьків» та онлайн-марафон Reggio-doma. Досліджено питання створення освітнього простору в закладі дошкільної освіти. Доведено актуальність своєчасного перетворення та збагачення освітнього простору та середовища дошкільників із використанням інноваційних підходів. Запропоновано технологію Реджіо-підходу, яку реалізовано в країнах Євросоюзу і яка є актуальною для освітнього простору дітей дошкільного віку. Сучасна модернізація дошкільної освіти має на меті впровадження нових підходів до організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти, особливо там, де є розвивальне спрямування. Зроблено висновки та пропозиції щодо виконаної роботи, що пов’язані з необхідністю дослідження проблеми, розробленням системи із запровадження ідей Реджіо-підходу в заклад дошкільного віку. Наведено шляхи ознайомлення вихователів закладів дошкільної освіти з провідними положеннями педагогіки Реджіо-Емілія та використання технології Реджіо-підходу. Ключовим питанням для закладів дошкільної освіти є надання можливості дітям вільно досліджувати навколишній світ, бути у безпеці і добробуті, активній залученості до діяльності, яка відбувається впродовж дня. Ключова роль вихователів – сприяти розвитку дитини у середовищі, яке створюється педагогами і відповідає вимогам високої якості освітньої послуги.