ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ У МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Овсяннікова, В. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті досліджено особливості формування критичного мислення у майбутнього вчителя початкової школи. З’ясовано, що нині концепція формування критичного мислення особистості є визнаною в усьому світі та впроваджується на всіх рівнях освіти. На основі вивчення низки наукових праць встановлено, що аналітичний складник критичного мислення вчителя початкової школи органічно присутній на всіх етапах роботи з молодшими школярами, він дозволяє відслідковувати позитивні і негативні зміни, а так само виявляти помилки і неточності в процесі вирішення професійних проблем. Зауважено, що для розвитку критичного мислення у студентів необхідна така організація навчальної роботи, яка буде спрямована на стимулювання осмислення матеріалу та формування власних суджень і вироблення самостійних підходів до вирішення різних наукових проблем. Розглянуто методи і прийоми формування критичного мислення майбутніх учителів початкової школи. Зауважено, що методичними засобами і прийомами формування критичного мислення є робота з різними видами текстів, наочні методи і прийоми організації інформації, постановка запитань, навчальна дискусія, методи рефлексії. Основними методами і прийомами формування критичного мислення майбутнього вчителя початкової школи виділено: кластер («гроно»), «мозковий штурм», Інсерт (інтерактивна система позначок для ефективного читання і мислення), метод ментальних карт, «письмову дискусію», проєктну методику. Зазначено, що формувати у студентів навички критичного мислення – завдання всіх навчальних дисциплін освітньої програми підготовки майбутнього вчителя початкової школи. Визначено, що достатні можливості для формування критичного мислення вбачаються у включенні у навчальний процес таких форм самостійної роботи, як складання структурно-логічних схем, анотацій, написання та захист рефератів, рецензування рефератів колег, наукових статей, творчі роботи, творчі звіти, проєктна діяльність та ін. Встановлено, що є безліч методів і прийомів формування критичного мислення і залежно від специфіки дисципліни, що вивчається, і цілей, які переслідує викладач, можливе використання тих чи інших видів цих прийомів, а також їх комбінування.