КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ОЗНАК МОРАЛЬНОЇ ВИХОВАНОСТІ В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ТА ЯПОНСЬКІЙ КУЛЬТУРАХ - Гусарова, А.В.; Нечепоренко, М.В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
Стаття присвячена виявленню ознак моральної вихованості особистості, що існують у японській культурі. У зв’язку з цим розглядаються особливості поведінки японців, визначаються передумови формування особливого національного характеру японців. Окрім цього, порівнюються ознаки моральної вихованості в європейській та японській культурах, виявляються основні розбіжності. У статті розглядається розподіл японцями соціуму з огляду на міжособистісні стосунки на своїх та чужих, так зване уті та сото, у зв’язку з притаманними цій нації особливостями поведінки. Аналізується складна система побудови ввічливого мовлення в японській мові (японською 敬語 keigo), що має трирівневу структуру, як показника надзвичайної ввічливості японців.