ТЕХНОЛОГІЯ САМООСВІТИ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ЛІНГВІСТІВ - Кокнова, Т.А. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
Автором публікації подаються результати проаналізованих сучасних підходів до технології самоосвіти під час вивчення іноземних мов та дидактичні заходи, що сприяють самоосвіті майбутніх лінгвістів. Здійснено аналіз зарубіжного та вітчизняного досвіду використання самоосвіти в навчальному просторі, враховуючи сучасні особливості в підготовці майбутніх спеціалістів. Виділено переваги самоосвіти, представлено дидактичний матеріал та засоби для формування самостійності під час вирішення професійних завдань. Самоосвіта лінгвіста є одним з найважливіших елементів учбового процесу у вищому навчальному закладі, який впливає на засвоєння знань, умінь та навичок. Метою якої є цілеспрямована творча діяльність по розробці та отриманню інформації в індивідуальному порядку. Не дивлячісь на те, що самоосвіта залежить від різних факторів, найважливішими залишаються : інтерес до суб’єкта вивчення, пізнавальна необхідність, стабільнівольові прояви, відповідальність. Всі ці якості дають можливість майбутнім лінгвістам бути активними учасниками освітнього процесу та отримувати безпосередній досвід, підкріплений професійними прикладами. Сучасні новації, досвід європейської освіти, стимулює удосконалення українського сучасного навчального простору. Метою даної статті є узагальнення педагогічного досвіду освоєння технології самостійного вивчення в навчанні іноземної мови, з метою розвитку самостійної особистості.